Meniu Închide

Tipuri de operații

Chirurgie generală laparoscopică

  • Colecistectomie
  • Cura herniei hiatale
  • Cura defectelor parietale ventrale
  • Cura chirurgicală a herniilor inghinale (TEP)

Chirurgie metabolică

  • Inel gastric

  • Gastric Sleeve

  • Bypass gastric

Bypass-ul gastric (GBP) este un procedeu de chirurgie metabolică, ce presupune realizarea unui mic rezervor gastric de aproximativ 30-40 cl şi anastomozarea acestuia la o ansă jejunală situată mai distal de prima porţiune a intestinului subţire. În acest fel, alimentele ingerate au la dispoziţie doar un rezervor de dimensiuni mici şi apoi vor by-passa restul stomacului, duodenul și un segment jejunal destul de important până la amestecul acestora cu sucul pancreatic, bila și o parte din sucul gastric. Bypass-ul gastric cu ansa în Y, reprezintă una din cele mai bune opţiuni pentru tratamentul obezităţii morbide. În comparaţie cu procedeele restrictive (cu este procedure pentru inel gastric sau plicatura gastrică), By-pass-ul gastric pe ansă în Y asociază acestuia un efect malabsorbtiv şi un efect metabolic superior (adica rezolvarea diabetului zaharat în peste 78% din cazuri) (Buchwald H, Estok R, 2009) precum şi o scădere ponderală mult mai durabila, fără însă a modifica foarte mult confortul alimentar al pacienţilor. (Copaescu, 2012)

By-pass-ul gastric combină mecanisme de tip restrictiv cu un sindrom de malabsorbţie însă, un rol destul de important în scaderea durabilă a greutăţii îl reprezintă modificările hormonale determinate de aceasta intervenţie (sindromul de Dumping, modificarea induse nivelului plasmatic de peptid gastric inhibitor, grelina, peptidul glucagon like, Peptidul YY). (Rubino F, Mingrone G, 2006)

Acest procedeu are şi câteva indicaţii particulare, cum ar fi pacienţii consumatori de alimente dulci, cu multe zaharuri, în cantitate foarte mare (“sweet eaters”). După by-pass gastric, pacienţii înregistrează o reducere semnificativă a consumului de dulciuri ca urmare a sindromului de Dumping instalat rapid. O altă indicaţie particulară o au pacienţii care au semne şi simptome de boală de reflux gastro-esofagian în diverse grade de severitate, boală ce poate fi preexistentă sau accentuată de un procedeu chirurgical efectuat anterior. Realizarea pe ansă în Y al by-passului gastric are caracteristici antireflux incontestabile, de aceea reprezintă una din soluţiile recomandate pentru pacienţii cu obezitate şi esofagită de reflux sau boala de reflux. Pacienţii care prezintă tulburări de ordin patologic ale ingestiei de alimente (un apetit exagerat) au o compliantă redusă la procedeele restrictive, motiv pentru care By-pass-ul gastric prezintă o indicaţie certă. Pacienţii cu IMC de peste 50 kg/m² – la aceştia simplul procedeu restrictiv poate determina în timp într-o masarua mai mare sau mai mică insuccesul. O altă indicaţie o reprezintă pacienţii cu DZ de tip II (chiar dacă acestia nu prezintă un IMC foarte mare, uneori chiar şi sub 30 de kg/m²). (Buchwald H, Jensen, 2009; Copăescu, 2012)

Contraindicaţiile by-pass-ului gastric sunt aceleaşi contraindicaţii absolute ca și pentru celelalte procedee de chirurgie briatrică: patologie gravă ce nu poate suporta anestezia generală, neoplaziile, cauzele endocrine ale obezităţii, boli psihice grave, dependenţă de droguri s.a. În afară de acestea, abdomenul cicatricial şi IMC de peste 80 kg/m² pot reprezenta, în anumite circumstanţe, o contraindicaţie relativă pentru acest tip de abord, mai ales atunci când experienţa în chirurgia laparoscopică este limitată. (Copăescu, 2012)

Incidente şi complicaţii

Mortalitatea şi morbiditatea postoperatorie este de sub 0.5%

Incidentele hemoragice minore sunt destul de frecvente în timpul desfăşurării operaţiei laparoscopice de by-pass gastric (se întâlnesc într-un procent de 0-7%), o atenţie amănunţita trebuie oferită timpului de sutură, fie ea mecanică sau manuală. Un alt aspect important este hemostaza la nivelul tranşei de agrafare liniară sau circulară, aceasta trebuie să fie riguros verificată atât extra cât și endolumenal. După trombembolism, fistula anastomotică reprezintă a doua cauză ce poate duce la mortalitatea asociată by-passului gastric. Frecvenţa ei este raportată în literatura de specialitate între 2 și 7%. Manifestările clinice ce sunt determinate de această complicaţie sunt dificil și greu de observat. Stenoza anastomozei gastro-jejunale este o altă complicaţie a acestei intervenţii, regasită în sproximativ 1,6- 11,4% dintre cazurile operate ce poate fi corelată cu durata efectuării anastomozei. Stenoza de la nivelul anastomozei jejunojejunale poate fi întâlnită în aproximativ 0,4% dintre pacienţi.

Într-un procent asemănător (0,6 %) este întâlnită și dilataţia gastrică acută ce poate fi consecinta unui obstacol ce se instalează la nivelul ansei biliare. Trombembolismul pulmonar (TEP) reprezintă cea mai importanta complicaţie care poate influenţa rată mortalităţii postoperatorii în GBP. Implementarea profilaxiei mecanice și medicamentoase a dus la reducerea incidenţei TEP, aceasta fiind totuşi întâlnită în aproximativ 0,2 – 0,64 % dintre cazuri, astfel determinând aproximativ 30 – 50 % dintre decesele ce se pot asocia cu interventia de by-pass gastric. (Higa KD, Boone KB, 2000) Riscul de apariţie TEP este direct proporţional cu IMC. Rabdomioliza este o altă complicaţie rară care survine la pacienţii cu obezitate extremă la care intervenţia chirurgicală durează un interval lung de timp. Procentul poate creşte dacă se instalează insuficienţă renală. Ocluzia intestinală, rar intalnită, este raportată in literatură la pacienţii cu GBP într-un procent cuprins între 0,6 și 3,5% dintre cazuri. Acestea pot aparea la un intervalul variabil incepand de la doua luni pană la câţiva ani. (Higa KD, Ho T, 2003) Ocluziile sunt determinate fie de hernii interne prin spaţiile inter-mezenteric, Peterson sau mezocolic, fie îngustări ale anastomozei sau volvulus, rasucirea, de la nivelul anastomozei jejunojejunale. Ulcerul anastomotic poate fi întâlnit în 1-16% din pacienţii operaţi.

Există o perioadă de aproximativ 2 luni de zile în care riscul de apariţie al acestor complicaţii este maxim, dar sunt citate cazuri cu complicaţii şi la mai bine de 10 ani de la operaţie. Eventraţia este o complicaţie asociată frecvent cu un abord classic,deschis, ala by-passului gastric. (Champion JK, 2005) Pentru abordul laparoscopic, eventraţiile “de trocar” pot fi întâlnite în aproximativ 0.7 % din cazuri. Mai frecvent întâlnite sunt deficienţele minerale și vitaminice, deficitul de fierului (in aproximativ 47%), folaţilor (35%) și a vitaminei B12 (37%) datorită aportului insuficient, pot determina afectiuni precum anemia, prezentă la cel mult 54% dintre pacienţii operaţi. Deficitul de Vitamina B1 (cunoscută și sub numele de tiamină) poate cauza greaţă sau vărsături, sau se poate ajunge şi la apariţia polineuropatiei Wernicke.

Deficitul de calciu şi vitamina D determină osteoporoză sau osteomalacie. Hiperparatiroidism de tip secundar, ce poate fi de cele mai multe ori fără simptome, până la momentul complicatiilor de tipul fracturilor pe os patologic datorită fenomenelor determinate de osteoporoză sau osteomalacie. (J., Melissa, 2008) Malnutriţia protein calorică este excepţională pentru by-passul gastric standard și de aceea ea se datorează aproape în exclusivitate dezechilibrelor alimentare. (Avidor Y, Pories W, 2004; C., Copaescu, 2009; C., Copăescu, 2012).

Chirurgie endocrină

  • Tiroidectomie (în patologile glandei tiroide)

Tratamentul nodulilor tiroidieni se face în funcţie de rezultatul ecografiei şi al biopsiei prin puncţie-aspiraţie cu ac fin. Pentru un nodul tiroidian cu rezultat pozitiv (malign) la biopsia prin puncţie-aspiraţie cu ac fin se recomandă tratament chirurgical;

Pentru cei mai mulţi pacienţi, în special cu carcinoame diferenţiate, se indică tiroidectomie totală sau cvasitotală.

Identificarea precoce și tratamentul afecțiunilor asociate deficitului de magneziu pot oferi o țintă potențial modificabilă pentru a reduce riscurile de hipocalcemie după tiroidectomie totală’. Pentru mai multe detalii despre indicatiile si riscurile unei tiroidectomii apelati: 0739547304

  • Suprarenalectomia laparoscopicã

Inel gastric ajustabil

Gastric sleeve

By-pass gastric Roux en Y

Mini gastric by-pass