Meniu Închide

Evaluarea obezității

Obezitatea reprezintă acel status caracterizat de prezența unei cantități crescute de țesut adipos care induce efecte adverse asupra sănătății individului, potenţează unele patologii asociate şi poate genera altele noi și este astfel asociată cu o morbiditate și mortalitate crescută (Haslam and James, 2005).

Evaluarea obezității

Conform Calleo-Cross, Sharma and Aronne, 2005, abordarea clinică a pacientului cu obezitate, prevede respectarea a trei paşi principali, specifici oricărui pacient care prezintă o tulburare multifactorială de tip cronic:

  • evaluarea,
  • clasificarea şi
  • tratamentul acesteia.

Evaluarea include:

  • calculul IMC (indicele de masă corporală), urmat de
  • determinarea gradului obezităţii,
  • măsurarea circumferinţei taliei și nu în ultimul rând
  • aprecierea stării generale de sănătate a pacientului.

Calcularea Indicelui de Masă Corporală (IMC)

Calcularea Indicelui de Masă Corporală (IMC), raportul dintre greutate și pătratul înălțimii (exprimate în kilograme respectiv metri), și-a demonstrat încă din 1972 utilitatea de foarte bun indicator antropometric al excesului de țesut adipos, cu posibilitatea de a fi aplicat în evaluarea atât a bărbaților cât și a femeilor, precum și oricărui tip de populație (Keys et al., 1972).

La distanță de peste patru decenii, IMC reprezintă cea mai utilizată metodă de diagnosticare a obezității, în principal datorită faptului că înălțimea și greutatea individului sunt parametri ușor de obținut și urmărit.

Organizația Mondială a Sănătății (WHO) și Federația Mondială de Obezitate (WOF) definesc statusul supraponderal prin prezența unui IMC între 25,0-29,9 kg/m² și statusul de obezitate în cazul prezenței unui IMC≥ 30,0 kg/m² (World Health Organization, 2014; WOF, 2014). În funcție de valorile IMC obezitatea este definită: gradul I: IMC 30,00 – 34,99 kg/m²; gradul II: IMC 35,00 – 39,99 kg/m²; gradul III: IMC ≥40,00 kg/m².

Obezitatea morbidă este definită în condițiile prezenței unui IMC ≥40,00 kg/m² sau a unui IMC≥35,00kg/m² asociat cu comorbidități (World Health Organization, 2016).

De ce  nu este suficient calculul IMC?

Cum am precizat deja, IMC este un bun indicator al depozitelor adipoase în exces, dar nu reușește să fie cel mai bun parametru de estimare a masei corporale de țesut adipos. Cu toate acestea, nivelurile prag menționate mai sus sunt deosebit de utile atunci când sunt efectuate studii epidemiologice și rămân în momentul de față principalele criterii de diagnostic ale obezității (Flegal et al., 2009). Două aspecte reduc în mod evident importanța IMC și anume: în primul rând faptul că masa adipoasă corporală în cantitate absolută și procentul de masă adipoasă al organismului sunt parametri mai importanți decât greutatea individului în determinarea efectelor adverse asupra sănătății; în al doilea rând, distribuția masei grase, excesul de adipozitate viscerală față de cea subcutanată, pare să prezinte la bărbați o importanța majoră în inducerea patologiilor cardiovasculare și metabolice asociate (Poirier et al., 2006; Tchernof and Despres, 2013)

După evaluarea obezității

Toate informaţiile și datele obţinute în urma evaluării sunt folosite pentru a clasifica severitatea afecţiunii şi a problemelor de sănătate asociate. Conceptualizarea obezităţii este esenţială în ceea ce priveşte succesul tratamentului – pacientul trebuie să înţeleagă foarte bine factorii care contribuie la creşterea greutăţii şi ce poate face sau schimba în comportamentul său pentru a ajunge la o greutate mai scăzută.

Tratamentele actuale pentru managementul obezităţii la adulţi sunt următoarele: intervenţii nutriţionale, terapie comportamentală, terapie medicamentoasă, chirurgia gastrică (date preluate din: National Institutes of Health (Institutul Naţional de Sănătate) şi National Heart, Lung, and Blood Institute (Institutul Naţional pentru Inima, Plămani și Sange, 1998). Aceste modalităţi de tratament sunt deseori asociate și combinate în tratamentul complex al obezităţii. (Calleo-Cross, Sharma and Aronne, 2005).

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *