Meniu Închide

Despre obezitate

Obezitatea este o patologie extrem de actuală cu implicații multiple clinice, sistemice și moleculare. În ultimii aproape 10 ani numărul persoanelor obeze s-a dublat, iar vârsta de la care se întâlneşte devine mai mica pe zi ce trece.

În Statele Unite ale Americii aproximativ 100 milioane de persoane sunt obeze, iar peste 12 milioane au obezitate morbidă. Datele OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) pentru regiunea europeană arată că peste 50% din populație este supraponderală, iar peste 20% dintre persoane sunt obezi, cu o creștere progresivă anuală, numărul obezilor fiind evaluat la 135 milioane, cele mai multe cazuri fiind femei.

Statisticile Asociaţiei Române de Endocrinologie din ultimii ani arată că aproximativ 25-30% din populaţia României sunt obezi (asta înseamnă aproximativ 3,5 milioane), iar mai bine de 64% sunt supraponderali, valorile fiind alarmante chiar și pentru o populaţie nu foarte numeroasă cum este cea a României. Numărul ridicat de persoane obeze din ţara noastră de peste 30% pentru femei şi 20% pentru bărbaţi cu un IMC de peste 30 kg/m² – plasează România pe un fruntaş loc 3 în Europa în clasamentul ce vizează incidenţa obezităţii (fiind după Serbia şi Grecia) – date preluate din Internaţional Obesity Task Force EU Platform.

Este cu adevărat o problemă ce vizează sănătatea publică, în continuă creştere, insuficient studiată având în vedere amploarea acesteia. Obezitatea asociază sau/şi generează numeroase patologii: diabet zaharat – nefropatie, neuropatie, retinopatie, dislipidemie, ateroscleroză, sindromul de apnee în somn, sindrom restrictiv respirator, afectare cardiovasculare – HTA (hipertensiune arterială), HVS (hipertrofie ventriculară stangă), AVC (accident vascular cerebral), afecţiuni osteo-articulare, afectare hepatică: steatoză hepatică, tulburările comportamentului alimentar, tulburări de personalitate – risc suicidar, risc trombotic crescut, afecţiunile sferei ginecologice – infertilitate, impotenţă.

(Picot J, Jones J, Colquitt JL, 2009; Rm and Gastroenterol, 2014)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *