Meniu Închide

Chirurgia bariatrică sau chirurgia obezităţii

La nivel mondial, supraponderea, obezitatea și obezitatea morbidă sunt în creștere. Fenomenul este de natură să îngrijoreze organizațiile internaționale preocupate de sănătate, și sunt disponibile nenumărate rapoarte legate de abordarea situației la nivel global.

Cu toate acestea, lupta cu obezitatea o duce în realitate pacientul.

Persoanele afectate de obezitate au la îndemână mai multe posibilități de a scădea în greutate, toate acestea fiind însă exerciții de voință și constanță în menținerea unor obiceiuri specifice pe termen lung. Adesea, cu mult efort, greutatea revine la normal pentru o perioadă, apoi însă kilogramele date jos sunt recâștigate, iar toate beneficiile slăbirii se pierd.

Dieta, sportul, medicamentele care inhibă centrul foamei sau lipaza intestinală, ajutate sau nu de terapii cognitiv comportamentale în vederea schimbării de durată a stilului de viață sunt metodele cunoscute și aplicate cu mai mult sau mai puțin succes de persoanele care doresc să slăbească. Cea mai eficientă metodă de scădere ponderală este însă în prezent chirurgia bariatrică (Trujillo et al., 2016).

Chirurgia bariatrică sau chirurgia obezităţii

Chirurgia bariatrică sau chirurgia obezităţii, cum mai este numită, presupune foarte multe variante tehnice ce determină scăderea ponderală prin mecanism restrictiv sau malabsortiv sau prin asocierea ambelor mecanisme.

Cele mai întâlnite sunt:

  • inelul gastric,
  • gastric sleeve-ul (sau gastrectomia longitudinală) și
  • by-pass-ul gastric, acesta din urmă fiind și cel mai eficient (Hughes, 2014).

Chirurgia bariatrică pentru redobândirea sănătății

Conform ultimelor concepte, obezitatea este un sindrom endocrin ce se manifestă clinic prin dezvoltarea excesivă a ţesutului adipos, acesta având o topografie generalizată sau localizată predominent facio-troncular şi asociind multiple suferinţe generalizate.

Datorită multiplelor implicaţii şi interrelaţii ale obezităţii în și cu diverse patologii asociate, cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, afecţiunile osteoarticulare, termenul de chirurgia obezităţii (bariatrică) capătă în ultimul timp valenţe metabolice, drept urmare există definit termenul de chirurgie metabolică ca fiind chirurgia obezităţii ce vizează și ameliorarea sau chiar tratarea afecţiunilor asociate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *